Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Vanlige taklamper blir til stadighet utfordret av de mange valgmuligheten spotter i tak gir, både hos private og bedrifter.

Når det kommer til temaet lamper og belysning er det mange forskjellige muligheter, og mange ulike kategorier man som kunde skal ha inn over seg. Det handler ikke bare om hva man ønsker seg av design, og hvordan dette designet passer inn i den stilen man har, men også hvordan det lyset man velger har innvirkning på det øvrige interiøret i hjemmet. Hvis man ønsker å bruke taklamper som belysning kan man for eksempel gå for spotter i tak hvis man ønsker seg et mer minimalistisk uttrykk som ikke forstyrrer stilen i hjemmet, men hvis man ønsker det motsatte kan man droppe spotter i tak, og heller gå for en løsning der man velger taklamper med et mer spennende design som faktisk heller bidrar med noe design messig, enn å være minimalistisk og nesten usynlig.

Grunnen til å velge spotter i tak fremfor vanlige taklamper handler utelukkende om preferanser. Spotter blir i tak generelt klassifisert som relativt praktisk belysning, sammenlignet med vanlige taklamper fordi de nettopp ikke tar så mye fokus. Spotter i tak er også gode fordi de kan innstilles på mange forskjellige måter, og er derfor å klassifisere som en helt annen type belysning enn det vanlige taklamper er. Spotter blir til eksempel ofte brukt i butikker for å forsyne butikkene med tilstrekkelig lys styrke, og kan være med på å heve det grunnleggende nivået av belysning i butikken. Dette skjer på en måte som vanlige taklamper ikke kunne ha bidratt med, nettopp fordi man kan styre og kontrollere spottene mer enn vanlige taklamper. Taklamper kan selvsagt også innstilles og styres, men spotter i tak gir bare flere muligheter. Noen spotter i tak er for eksempel ikke bare tilpasset det funksjonelle, men også den stemningsfulle belysningen, og bidrar med flere lag av funksjon.

En annen ting som er positivt i forhold til valget av spotter i tak fremfor vanlige taklamper er at spotter i tak er mer dynamiske, og mer formbare enn det en vanlig taklampe noen gang vil kunne ha potensiale til å være. Spotter i tak har et lyse hode som kan dreies, og ikke er statisk som ved en vanlig taklampe. Dette gjør at man ved bruk av spotter i tak kan bestemme akkurat hvor lyset skal falle, dit det trengs aller mest, eller dit det gir mest mening å fokusere lyset. Monteringen av spotter er ikke vanskeligere eller mer komplisert enn vanlige taklamper, selv om man kanskje er redd for at det er det, så det er i grunnen ingen grunn til å holde tilbake når det kommer til å velge spotter i tak over vanlige taklamper. God veiledning vil følge, så det skal ikke være hverken vanskelig eller komplisert å få plassert og montert dem.

Hvis man velger spotter i tak fremfor vanlige taklamper har man også muligheten for å innstille lyset med selektivt fokus. Dette gir helt andre muligheter enn ved vanlige taklamper. Ved spotter i tak kan man velge å innstill hver enkelt spotter i tak akkurat som man har lyst til, og gjør spotter i tak spesielt godt egnet for mange forskjellige bruksområder. For eksempel kan spotter i tak på skinner være helt ypperlig for å belyse kunstverk, fordi man kan kontrollere belysningen så utrolig godt, og gi det uttrykket man vil at kunstverket skal ha. Dette brukes både i gallerier, men sees også hyppigere og hyppigere i private hjem, særlig dem som er svært interessert i kunst. Denne måten å bruke belysning på ville man aldri kunne oppnå ved vanlige taklamper alene, nettopp fordi de er mye mer statiske og man ikke har mulighet til å kontrollere lyst fra vanlige taklamper særlig mye i det hele tatt.

Spotter i tak er et interessant innslag i hjemmet, og kan brukes som en del av interiørets design, fordi man gjennom å innstille spotter i tak som man vil, etter det mans ønsker å fremheve eller skjule, sette fokus på, og ikke sette fokus på, kan understreke og gjemme vekk ulike deler av interiøret og på den måten skape akkurat det uttrykket man vil. Dette kan man ikke hvis man velger vanlige taklamper fordi de er mindre fleksible. Hvis man er en kreativ sjel, og har mange elementer i hjemmet som kunne ha godt av selektiv og spesifikk belysning kan spotter i tak være et virkelig godt og kreativt valg, fordi det gir så mange muligheter for individuelt uttrykk. Vanlige taklamper kan mange flere ting når det kommer til utformning og design i seg selv, men når det er snakk om å bruke selve belysningen kreativt og fleksibelt kan de ikke helt hamle opp med bruken av potter i tak eller downlights. De er på den måten ikke konkurrenter, men to helt forskjellige uttrykksformer, som man kan bruke i det omfanget man vil, med henblikk på hva det er man ønsker å uttrykke.

Share this post

Repost 0