Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Ordene ”lamper” og ”utendørsbelysning” er for de fleste av oss knyttet til våre private hjem og hvordan vi velger å belyse disse, ute og inne. For de som jobber med å planlegge et større landskap – hvordan byene vi bor i skal se ut – har ordene derimot en annen betydning. Utendørsbelysning og plassering av lamper på et sted knyttes nemlig sammen med den store, kompliserte planen som omhandler hvordan byen skal se ut i sin helhet. Det å inkludere bruken av utendørsbelysning som en del av byplanleggingen, ble likevel faktisk først gjort i Paris, på 80-tallet. I dag er lamper en viktig del av planleggingen og viktige redskap for ingeniørene og designerne.

Bare tenkt på hvordan de byene du har besøkt, eller den byen du bor i, ser ut når kvelden blir mørk. En by har også et ansikt i mørket og for byplanleggerne er det viktig hvordan dette ansiktet fremtrer. Og måten det blir synliggjort på, er nemlig ved at den lyses opp av tusenvis av små lamper. Med små lamper som lyser opp det som ellers er synlig i dagens sollys, vil silhuetten av bylandskapet også være synlig etter solnedgang.

Selvfølgelig er hovedformålet med å ha utendørsbelysning at det er praktisk. Uten lamper som kan hjelpe oss til å se i mørket, ville det vært veldig vanskelig for oss å bruke byene våre slik de er i dag etter at dagen er over. Vi trenger lamper til å vise oss vei og gjøre det trygt i byens gater. Men utendørsbelysning inngår i dag altså også i en større plan og et større bilde. Lamper er også estiske redskaper ute i gatene, akkurat som de er i hjemmene våre.

I noen byer er det tydeligere enn andre. Noen byer har naturlig nok mer penger enn andre, og dessuten flere besøkende, som gjør det enda viktigere for dem å fremstå best mulig. Også i mørket. I noen byer lyses nesten alt opp av lamper – alle slags broer, bygninger, elver og kanaler. Andre steder brukes utendørsbelysning mer diskre. En ting er likevel sikkert og det er at det ikke er tilfeldig hvilke lamper som plasseres ute i det offentlige rom og hvordan de lyser opp byen sammen. Enten designet av belysningen er mer overdådig eller forsiktig, er bruken av lamper basert på detaljerte planer og designede prototyper.

Hvis du tenker en gang til på de byene du har besøkt eller sett bilder av, er det helt sikkert noen som skiller seg ut fra andre når det gjelder utendørsbelysning. Sjansen er dessuten stor for at blant de bildene som ble tatt på turen, av ikoniske deler av byen, finnes det bilder som inneholder utendørsbelysning. Bilder som ikke ville blitt tatt, hvis det ikke var for at motivet var lyst opp på en spesiell måte. Tenk bare på hvordan ikoniske bygninger som for eksempel Big Ben, Empire Building eller store slott og offentlige bygninger er lyst opp. Vi kjenner disse bygningene, også selv om vi kanskje ikke har sett de i virkeligheten, fordi de blir portrettert så ofte. Og alle disse bildene er ikke tatt i sollys – mange blir også tatt i mørket. Det hadde ikke skjedd hvis det ikke var for godt designet utendørsbelysning.

Utover å fremheve ikoniske bygninger og steder, brukes også utendørsbelysning til å flette byens mange områder og steder sammen til et mer sammenhengende bilde. Ved hjelp av lamper, som er plassert strategisk ut på gjennomtenkte steder, vil byen som en helhet få et mer sammenhengende ansikt utad i mørket enn om det ikke fantes noen plan for utendørsbelysning. Bruken av lamper der ute er altså viktigere enn vi tror.

Tag(s) : #lamper, #utendørsbelysning

Share this post

Repost 0