Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Det er fascinerende hvordan folk bruker lamper på så mange forskjellige måter. Ofte når jeg er ute og går, og da naturligvis om kvelden, ser jeg inn i vinduene til folk når jeg passerer. Som mange andre, er jeg et nysgjerrig menneske og det er alltid spennende å se inn i folks private sfærer. Det er spennende å se hvordan folk innreder hjemmene sine, hva slags stil de har, hvilke møbler de har valgt og hva slags lamper som lyser opp der inne i hvert rom. Hjemmene våre er våre private skjulesteder hvor vi bestemmer hvordan vi vil ha det og hvem vi ønsker å invitere inn for å se det. Derfor er det så spennende å titte inn, fordi det på en måte er litt forbudt, og folk som regel ikke er klar over at de eller hjemmene deres blir blir sett inn på den utenfra.

Som sagt ervalget av lamper en av de tingene som fascinerer meg mest når jeg sniktitter inn i andre folks hjem. Grunnen er at de er så utrolig forskjellige og så vanskelige å unngå. Det første som treffer bevisstheten (eller underbevisstheten?) vår er lyset fra vinduene som trekker oppmerksomheten vår imot seg. Dette lyset kommer fra lamper, som kan være likeså forskjellige som lyset selv.

Jeg har en nabo som bor i første etasje på andre siden av bygården hvor jeg bor. Hver dag går jeg forbi vinduet hans og de samme tankene dukker alltid opp i hodet mitt: hva er det for noen lamper han har? I vinduskarmen har han nemlig tre lamper, formet som firkantede, flate plater. Det i seg selv er jo ikke så rart, men saken er hvordan de lyser. Lyset er nemlig fryktelig skarpt og utrolig kjølig, nesten blålig. Det vinduet jeg ser tilhører kjøkkenet hans. Men uansett hvilket rom det hadde vært, så kan det da på ingen måte være noen behagelige lamper å ha i sitt hjem? Og det er det jeg tenker hver dag jeg triller sykkelen min forbi kjøkkenvinduet hans på vei på jobb… Jeg har lurt på om de er noen form for spesielle lamper, som skal hjelpe mot et eller annet, men jeg tror rett og slett bare de er der i vinduskarmen for å lyse opp rommet som hvilke som helst andre lamper ville ha gjort i deres sted. Så forskjellige som vi er som mennesker, både når det kommer til personlighet, interesser, smak og behov, er det helt naturlig at vi har forskjellige preferanser også når det kommer til valg av lamper. Noen av oss foretrekker skarpt lys, mens andre foretrekker å ha mer forsiktig lysende lamper. Noen av oss foretrekker kjølig eller hvitt lys, mens andre velger lamper med så lunt og varmt lys som overhodet mulig. Sånn er det bare. Og i tillegg til dette spiller naturligvis forskjellige preferanser inn når det kommer til valget av design og utformingen av lampene.

For min del kunne jeg aldri i verden holdt ut med å ha samme typer lamper på kjøkkenet mitt som det naboen min har. Jeg ville følt det som om jeg var inne i et laboratorium eller et sykehus eller et annet sted som bare er blottet for hygge. Men det er selvsagt naboen min sitt valg. Akkurat som han får velge alt annet han vil ha i hjemmet sitt, hvordan han vil ha det og hvordan han vil oppføre seg. Innenfor husets fire vegger er vi alle hjemme og alene med oss selv og de som ellers tilhører våres privatliv. Jeg synes bare det er fascinerende. Akkurat som veldig mange andre hjem og deres lamper som jeg har tittet inn på når jeg har vært ute og gått turer.

Jeg har sett mange andre underlige eksempler på lamper hvor jeg har tenkt samme tanke. Og jeg har flere andre naboer som jeg kan titte inn til gjennom vinduene mine, som også har gått til innkjøp av diverse lamper som i mine øyne er temmelig uforståelige. Men hadde det ikke vært for at folk hadde forskjellig smak og valgte forskjellige lamper til sine hjem enn jeg selv ville gjort, ville det ikke vært like spennende å titte inn hos folk. Hver sin smak, hver sine lamper.

Tag(s) : #lamper

Share this post

Repost 0